σύμπραξη

σύμπραξη

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Οι θέσεις μας για την Παιδεία




Όλοι μαζί για ένα σχολείο

· ασφαλές
· φιλόξενο
· πολύχρωμο
· ανοικτό στην κοινωνία
· σχολείο για όλους!

Η εκπαίδευση απαξιώνεται καθημερινά, με σημαντικές μειώσεις στην χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των σχολείων και μεγάλες περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων και ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών, αποτέλεσμα των «μνημονιακών» πολιτικών των τελευταίων χρόνων. Σήμερα οι εκπαιδευτικοί δυσκολεύονται να ζήσουν με μισθούς πείνας και τα σχολεία δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας τους.

Το περασμένο σχολικό έτος πολλά σχολεία της πόλης μας είχαν κενά σε θέσεις εκπαιδευτικών και δεν λειτούργησαν με πλήρες πρόγραμμα. Αυτό είναι απαράδεκτο! Στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα δεν ζουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και κανένας δεν μπορεί να στερεί από τους μαθητές της πόλης μας τις ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης!

Επιπλέον, μεγάλα είναι τα προβλήματα στα σχολεία του Δήμου μας, τα οποία συντηρούνται πλέον, με ευθύνη και της Δημοτικής Αρχής, μόνο αποσπασματικά και επιλεκτικά. Για 7 συνεχή σχολική χρονιά δεν έχουν γίνει συστηματικές επισκευές στα σχολεία του Δήμου μας, ενώ κάθε χρόνο έρχονται στο Δήμο ειδικά κονδύλια για τις συντηρήσεις και βελτιώσεις σχολικών κτιρίων! Οι συστηματικές παρεμβάσεις οποίες γινόταν κάθε καλοκαίρι στα σχολεία του Κερατσινίου, παλαιότερα, ξεχάστηκαν και δεν έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα τα σχολεία έχουν αφεθεί στην τύχη τους και οι εκπαιδευτικοί με τους συλλόγους γονέων διαθέτουν προσωπικό χρόνο για να καλύψουν την παντελή απουσία της Δημοτικής Αρχής και της πολιτείας. Όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει το κόστος για τη λειτουργία των σχολείων (συντηρήσεις, υλικά καθαριότητας κ.λπ.) να μεταβιβάζεται στις πλάτες των γονέων.

Εμείς η Δημοτική Κίνηση «Αναγέννηση» Κερατσινίου-Δραπετσώνας θα σταθούμε στο πλευρό των εκπαιδευτικών και θα υποστηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα τους. Θα αγωνιστούμε μεθοδικά και προγραμματισμένα για αναβάθμιση των υποδομών και την συστηματική συντήρηση των σχολείων, όπως γινόταν στο παρελθόν, ώστε όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων μας να αποκατασταθούν και να εξωραϊστούν.

Θέλουμε καλύτερα σχολεία, εξοπλισμένα με σύγχρονα εκπαιδευτικά μέσα, στελεχωμένα με εκπαιδευτικούς. Τα παιδιά του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας αξίζουν το καλύτερο και στην Παιδεία!

Δεσμευόμαστε!



1.      Διάθεση όλων των κονδυλίων τα οποία προορίζονται για συντήρηση σχολικών κτιρίων στις σχολικές μονάδες.
2.      Απόλυτη διαφάνεια σε κάθε οικονομική διαχείριση. Πρόβλεψη για ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα του Δήμου όπου θα υπάρχουν σε κοινή θέα τα ποσά που δίνονται σε κάθε σχολείο για λειτουργικές δαπάνες και για επισκευές.
3.      Αναβάθμιση και ενίσχυση του ρόλου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και ανάδειξης της ως φορέα σχεδιασμού της εκπαίδευσης σε τοπικό επίπεδο και ως όργανο λαϊκής συμμετοχής.  Στην Παιδεία δεν χωρούν «πελατειακές» σχέσεις γι αυτό δεσμευόμαστε για ένα τέτοιο μοντέλο λειτουργίας με ένα κέντρο αποφάσεων,  κοινή εκπαιδευτική πολιτική και δέσμευση ότι οι αποφάσεις της ΔΕΠ θα είναι δεσμευτικές για όλους.
4.      Δημόσιος απολογισμός της ΔΕΠ με ετήσια έκθεση όπου θα παρουσιάζονται και θα τίθενται σε δημόσιο διάλογο στο Δημοτικό Συμβούλιο οι πολιτικές και οι αποφάσεις.
5.      Δημιουργία δικτύου με συνεργασία σχολείων κοινωνικών υπηρεσιών για στήριξη οικογενειών οι οποίες αντιμετωπίζουν  δυσκολίες. Ουσιαστική λειτουργία Υπηρεσίας Ψυχολογικής και Κοινωνικής στήριξης παιδιών και γονέων.
6.      Δημιουργία τμήματος τεχνικής υποστήριξης σχολικής μονάδας για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων συντήρησης των σχολικών κτιρίων. Ένα μικρό και ευέλικτο συνεργείο που θα ασχολείται με τα καθημερινά προβλήματα των σχολείων.
7.      Ανοικτές σχολικές αυλές με διαμόρφωση νησίδων πρασίνου ώστε να συμβάλλουν στην βελτίωση του μικροκλίματος της γειτονιάς αλλά θα δώσουν διέξοδο στα παιδιά για να παίξουν.
8.      Διεκδίκηση με ΚΕΔΕ ώστε οι λογαριασμοί δικτύων κοινής ωφέλειας των σχολικών μονάδων να μην χρεώνονται με ΦΠΑ.
9.      Ανοικτό σχολείο στην κοινωνία: Δράσεις συνεργασίας σχολείων και τοπικής αυτοδιοίκησης, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες των Δήμων όπως περιβαλλοντική εκπαίδευση, επιμόρφωση γονέων, την εκμάθηση των ελληνικών στους μετανάστες κ.λπ.
10.  Προγράμματα για πρώτες βοήθειες, προληπτική ιατρική, οδοντιατρική μέριμνα συνεργασία με νοσοκομεία και δημοτικά ιατρεία για διαμόρφωση συνθηκών ασφαλείας  και παροχή ιατρικής φροντίδας και πρόληψης για μαθητές.
11.  Δια βίου μάθηση: Με την ψήφιση του νόμου “Ανάπτυξη της δια βίου μάθησης και λοιπές διατάξεις” έχουν δοθεί αρμοδιότητες στους θεσμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για θέματα δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης ενηλίκων. Το σχολείο μπορεί να γίνει κέντρο δράσεων δια βίου μάθησης και γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων.
12.  Ουσιαστικό ρόλο στο Σχολικό Συμβούλιο Κοινότητας, το οποίο λειτουργεί σε κάθε σχολική μονάδα και αποτελείται από εκπαιδευτικούς και γονείς.
13.  Διοργάνωση και στήριξη μαθητικών φεστιβάλ, αθλητικών και πολιτιστικών μαθητικών συναντήσεων.


Ζαχαρίας Ζούπης
Υποψήφιος Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου